We vertoeven in een psychiatrische instelling.

Totaal onverwacht moet psychiater Dr. Olyslaegers naar een congres in de States. Hij heeft helaas niet meer de tijd om de vervangende Dr. Depraetere in te lichten over de patiënten.Alhoewel niemand deze dokter kent, kan dit toch geen pobleem zijn, de dossiers zijn goed in orde. Olyslaegers zit in het vliegtuig, morgen arriveert Dr. Depraetere en het leven in zijn kliniek draait tip-top in orde verder.

Leon, één van de patiënten wordt in de instelling "de menselijke kameleon" genoemd. Zijn bijnaam waardig doet hij ale pogingen om als Dr. Depraetere door te gaan. Doet ie het of doet ie het niet? een grote vraag voor iedereen.

Een kameleon eigen, heeft Leon een ongelooflijk inlevingsvermogen in de meest bizarre aberraties en zijn jarenlange therapie ten huize, biedt hem een enorm pluspunt. Kan hij patiënten en personeel voor zijn kar spannen?

Een bont allegaartje van verwarde geesten komt op consultatie bij de écht begripsvolle interimaris, die gaandeweg zijn eigen methodiek improviseert, aangepast aan elk individueel geval. De hoofdverpleegster bezwijkt onder zijn aangeboren charme, zelfs de ware Depraetere wordt vakkundig buitenspel gezet.  Alleen de oudere en menselijk-koele secretaresse ruikt onraad. Gealarmeerd door haar vreemde verhalen, keert Olyslaegers huiswaarts ...